top of page

Nitelikli Materyal

Sunuyu, değerlendirme kriterlerindeki numaralara göre ayrı ayrı değerlendirdim.

Materyal Türü: Slayt

İçerik: Çember ve Daire

Hitap Edilen Hedef Kitle: İlköğretim 7. sınıf öğrencileri

1)   Hazırladığım sunu, çember ve daire konusunu anlatan ve 7. sınıf öğrencilerine hitap eden bir materyaldir. Bu sunu, nitelikli materyalin özelliklerine uygundur. Çünkü ağırlıklı olarak açık sarı ve siyah renk olmak üzere iki renk ile slayt oluşturulmuştur. Sunuda dörtten fazla renk kullanılmamıştır. Kullanılan renkler, estetik bir bütün oluşturmaktadır ve birbirini tamamlayıcı renklerdir. Şekil ve zemin birbiriyle uyumludur. Kontrast renkler kullanılmıştır. Zeminde, açık renk olan açık sarı kullanılmıştır. Yazı ve şekillerde, koyu renk olan siyah tercih edilmiştir. Zemin, üç boyutlu görünüme sahip bir dokudan oluşmaktadır. Böylece sunuda, şekil ve zemin ayrımı kolay yapılmaktadır. Kullanılan renkler, dikkat çekici olan parlak renkler (açık sarı ve siyah) olduğu için 7. sınıf öğrencilerinin gelişim özelliklerine uygundur.

   Metin boyutları, üst başlıklarda 36-44 punto; içerikte 24-36 punto aralığındadır. Yazılar okunaklıdır ve küçük değildir. Metinler, yatay ve dikey olarak düzgün hizalanmıştır. İki yana yaslı hizalanarak öğrenme kolaylaşmıştır. Tek bir yazı stili yani ''Times News Roman'' kullanılmıştır. Tek bir yazı stili kullanılması, sununun karmaşık olmamasını sağlamıştır. Sadece gerekli olan yerlerde madde imi kullanılmıştır. Her kelime, kalın ve italik değildir. Yalnızca başlıklarda ve vurgulanmak istenen yerlerde kelimeler kalın hale getirilmiştir. Ayrıca ok işaretleri ile de vurgu yapılmıştır. İçerikte çok fazla büyük harf kullanılmamıştır. Başlıklarda kullanılmıştır ancak 2 ya da 3 kelimeyi geçen başlıkların sadece ilk harfleri büyük kullanılmıştır. Her sayfada, sayfanın içeriğine uygun uyumlu başlık kullanılmıştır. Başlığın dikkat çekmesi için çizgilerden oluşan bir kutu içine alınmıştır. Ayrıca resimlerde de çizgiler ile çerçeve yapılarak daha vurgulanması sağlanmıştır.

   Sunu, düz bir metinden oluşmamaktadır. Konunun içeriğine ve öğrenci seviyesine uygun görsellerle sunu desteklenmiştir. Aşırı ve gereksiz görsel kullanımından kaçınılmıştır. Resimler, basit ve kolay anlaşılırdır. Görseller, sayfada rastgele dağıtılmamıştır. Resimler, yatay ve dikey eksenin her iki tarafına eşit dağılarak denge oluşturmuştur. Sunu, örnek sorularla desteklenmiştir. Materyal, dersin hedef ve kazanımlarına uygundur. Sunu sayfaları, biçimsel ve şekilsel olarak tutarlıdır. Sayfalarda kenar boşlukları ve satır aralıklarına dikkat edilmiştir.  Materyal içindeki unsurlar, uyumlu ve bütünlük içindedir.

 

2)  Materyal; basit, sade ve anlaşılırdır. Sunuda çok fazla yazı yoktur. Sadece düz bir metinden oluşturulmamıştır. Görsellerle desteklenmiştir. Sunu, çember ve daire konusunu oluşturan bütün bilgiler değil önemli ve özet bilgilerle donatılmıştır. Sunuda sadece önemli noktalara vurgu yapılmıştır. Yazılı metinler ve görseller, 7. sınıf öğrencisinin seviyesine ve gelişim özelliklerine uygundur. Materyal, konunun amaçlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Slayt, örnek sorular içermektedir ve bu da konunun daha anlaşılır olmasını sağlamaktadır. 

 

3)  Sununun tasarım ilke ve öğelerine uygun hazırlanması, sunuda konunun basit ve sade bir şekilde anlatılması ve örnek sorularla desteklenmesi, materyali beğenmemi sağlayan sebeplerdir. Bana göre sunuda kullanılan resimler ve yazılı metinler; konunun içeriğine, öğrenci seviyesine, hedef ve kazanımlara uygundur. Ayrıca sununun şekil ve zemininde kontrast renkler kullanıldığı için de birbirine uygun biçimdedir. Sunuyu geliştirmek için daha fazla örnek soru ekleyerek öğrencinin konuyu daha iyi pekiştirilmesi sağlanabilir. Sunuya video veya animasyon yükleyerek  sunu, daha dikkat çekici hale getirilebilir.

4)  Slayt, geliştirilebilir ve güncellenebilir durumdadır. Sunu, güncel olan hedef ve kazanımlara uygun hazırlanmıştır. Örnek sorular, günlük hayattan seçilmiştir. Simit ve pasta dilimiyle ilgili sorular, gerçek yaşamla ilişkilendirilebilir. Öğrencilerin o günlerde ihtiyaç duyabilecekleri bilgilerin, konu işlenirken aktarılması sununun güncel olduğunu göstermektedir. Sununun içeriğindeki bilgi, bilimsel olarak yeterlidir. Sunuda öğretmenin öğrenciye vermek istediği bilgi ve mesaj, açıktır. Sunu, anlaşılır düzeydedir. 

5) Tasarım ilke ve unsurlarına uygun hazırlanması, kullanılan görsel ve yazılı metinlerin 7. sınıf öğrencilerinin gelişim özelliklerine hitap etmesi, şekil-zemin uyumunun olması açısından sunu; 7. sınıf öğrencileri tarafından ilgi ve dikkat çekici bulunabilir. Dersin kazanım ve amaçlarına uygun olmasından dolayı etkili bir sunudur. Resimlerin yatay ve dikey eksende eşit konumlandırılarak dengenin oluşturulması, metinlerin iki yana yaslı yapılarak hizalanması, dikkat dağınıklığını önleyerek öğrenmeyi kolaylaştırmıştır. Bu durum da sununun kullanışlı olduğunu göstermektedir.   

6) Sunu, 16 sayfadan oluşmaktadır. ''Times New Roman'' yazı stili kullanılmıştır. 7. sınıf konusu olan çember ve daire konusu anlatılmaktadır.      

Niteliksiz Materyal

Sunuyu değerlendirme kriterlerindeki numaralara göre ayrı ayrı değerlendirdim.

Materyal Türü: Slayt

İçerik: Üçgenler ve Dörtgenler

Hitap Edilen Hedef Kitle: İlköğretim 5. sınıf öğrencileri

1)  Hazırladığım sunu, üçgenler ve dörtgenler konusunu anlatan ve 5. sınıf öğrencilerine hitap eden bir materyaldir. Bu sunu, niteliksiz materyalin özelliklerine uygundur. Çünkü sunuda, dörtten fazla renk kullanılmıştır. Kullanılan renkler, göz yormaktadır ve birbirleriyle uyumlu değildir. Slaytta zemin ile renk olarak uyumlu olmayan geometrik şekillere yer verilmiştir. Koyu bir arka plan üzerine koyu renkli geometrik şekiller eklenmiştir. Bu durum, öğrencilerin dikkatini dağıtır ve öğrenmeyi zorlaştırır. Sununun genelinde renkler, dengeli olarak dağılmamıştır. Şekil ve zemin birbiriyle uyumlu değildir. Zemin de koyu renk olan mavi kullanılmıştır. Yazılarda kırmızı, beyaz, yeşil, mor, mavi ve daha birçok renk tercih edilmiştir. Kırmızı, mavi, mor renklerinin her üçü de koyu renkler olduğu için bir arada kullanılmamalıydı. Kullanılan renkler, dikkat dağınıklığına yol açtığı için bu sunu, 5. sınıf öğrencilerinin gelişim özelliklerine uygun değildir. 

   Metin boyutlarında üst başlıklar, 36-44 punto; içerik, 24-36 punto aralığında değildir. Bazı sayfalarda yazılar küçüktür ve okunaklı değildir. Bazı sayfalarda ise yazılar gereğinden fazla büyüktür. Bu durum yüzünden öğrenci, derse kendini tam veremez ve dikkati dağılır. Vurgu yapılmak istenen yerde kelimelerin kalın olması gerekirken bu sunuda her kelime, kalın olarak yazılmıştır. Abartılı vurgu öğelerine yer verilmiştir. Bazı vurgulanmak istenen kelimeler, hem italik hem altı çizili hem de renkli olarak yazılmıştır. Dörtgenlerin özellikleri, sıralamaya yönelik bir şekilde yazılıp madde imi konulmalıydı. Metinlerde birden fazla yazı stiline yer verilmiştir. Dekoratif, süslü yazı stillerine fazla yer verilmiştir. Metinler, yatay ve dikey olarak düzgün bir şekilde hizalanmamıştır. Metinler, sol yana yaslı hizalanarak sayfaya simetrik olarak yerleştirilmemiştir. 

   Sunuda kullanılan görseller, sayfada rastgele dağıtılmıştır. Resimler, yatay ve dikey eksenin her iki tarafına eşit olarak dağılmayıp denge oluşmamıştır. Slayt, örnek sorularla desteklenmemiştir. Öğrenci, konunun hedef ve kazanımlarını örnek sorularla pekiştirmediği için verimli öğrenme gerçekleştiremez. Materyal içindeki unsurlar, uyumlu ve bütünlük içinde değildir. Sunu sayfaları, biçimsel ve şekilsel olarak tutarlı değildir.

 

2) Materyal, karmaşık bir yapıya sahiptir. Çok fazla renk karmaşası vardır. Renkler birbiriyle uyumlu değildir. Sunuda her kelime, kalın yazıldığı için gözleri yormaktadır. Bazı yazılar, çok küçük yazılmış bazıları ise gereğinden fazla büyük yazılmıştır. Bu yüzden uyumlu ve bütünsel bir sunu değildir. Karışık ve niteliksiz bir sunudur.

3) Sunuda renk uyumsuzluklarının olması, örnek soru çözümlerine yer verilmemesi ve genel olarak sayfalar arasında uyum ve bütünlük olmadığı için materyali beğenmedim. Bana göre öğrenciler, bu sunuda üçgenler ve dörtgenler konusunun kazanım ve hedeflerine yönelik örnek soru çözümleri görmemesi uygun bir durum değildir. Ayrıca tasarım ilke ve unsurları, sunuda kullanılış bakımından uygun değildir. Bu sunuda renk uyumsuzlukları ortadan kaldırılarak, sunuya örnek çözümlü sorular eklenerek ve sayfalar arasında uyum ve bütünlük sağlanarak geliştirilebilir. 

4) Bu sunuyu kullanan öğretmen, sunu tasarımında yapılan hatalardan dolayı öğrencinin dikkatini derse verdiremez. Öğretmen, konu ile ilgili vermek istediği bilgi ve mesajı bu sunu ile aktaramaz.  

5) Etkili bir sunu değildir. Bu sunu, kullanışlılık açısından öğrencilerde verim elde edilecek bir materyal değildir.  İlgi çekicilik yoktur. Daha çok göz yorucu bir sunu örneğidir.

 

6) Sunu, 12 sayfadan oluşmaktadır. 5. sınıf konusu olan üçgen ve dörtgenler konusu anlatılmıştır. 

bottom of page